Thursday, June 28, 2007

Lagi progres cendawan

Banyak aktiviti kerja cendawan dilakukan dari akhir minggu lepas ke awal minggu ni. sebahagian dari rak dah pun mula diisi dengan beg cendawan. Buat permulaan tak banyak, buat sikit2 dulu untuk tgk keberkesanan tempat kukus dan juga bilik suntik. Jenuh juga buat keje suntikan bila buat atas lantai..sakit lutut dibuatnya. Dan juga bertambah leceh bila buat kerja suntik menggunakan anak benih yang dibungkus dalam beg plastik. Suntikkan menggunakan botol lagi mudah kerjanya. Yang dalam beg plastik tu dibeli dari Uncle Tian, pengusaha cendawan dari Johor. Dikenali sebagai TB2. katanya boleh keluarkan hasil dalam tempoh sebulan..so nak tgk mcmana hasilnya nanti..yang dalam botol tu pula adalah anak benih biasa yang matang dalam tempoh dua bulan..so akan dibuat perbandingan antara kedua-duanya termasuk dari segi berat hasil, bilangan tuaian dan sebagainya.

Nampaknya kena sediakan meja baru selesa buat kerja suntik. Tapi risau juga kalau2 terkena serangan kulat oren kerana ada rakan2 yang dah terkena serangan ini. Sebagai langkah berjaga-jaga, di bilik suntik semua lubang atau potensi bendasing datang dari luar ditutup serapat mungkin. Harap2 tak kenalah.

rak mula diisikan beg cendawan buatan sendiri. Banyak rak kosong lagi. Pelan2 buat..

Ada yang kata beg cendawan didirikan akan cepat naik miselium, jadi sebahagian beg diletak dalam keadaan berdiri untuk perbandingan dengan yang dibaringkan di rak..eksperimen sikit.