Sunday, July 15, 2007

Aktiviti Hujung Minggu

Hujung minggu ini dihabiskan dengan aktiviti membuat beg cendawan. Bezanya kali ini menggunakan tong drum yang baru diperolehi. Tempat kukus bata masih lagi perlu diperbaiki kerana setelah hampir tiga minggu disuntik terdapat kesan jelas beg-beg cendawan mengalami tompokan putih di tengah beg. Hampir separuh mengalaminya. Disebalik itu ada juga yang menjadi dengan pertumbuhan misileum baik setakat ini tapi ianya tidak memuaskan jika terus menggunakan tempat kukus berkenaan untuk produksi besar2an. Rujukan dengan otai-otai cendawan, semuanya bersependapat mengatakan masalah tak cukup kukus. Terima kasih pada Lutfi, Ayne dan Fatisha atas komen dan cadangan diberikan. Bermakna modifikasi terhadap tempat kukus bata masih perlu dilakukan yang mana masa dan kos diperlukan lagi untuk diperbaiki. Biasa ler mula2 start mesti ada masalah..ini semua telah pun dijangkakan he he. Lagi pun kapasiti yang besar tidak praktikal untuk kukus setakat 200-300 beg..tak sampai separuh kapasiti tempat kukus bata. Memandangkan sudah pun terdapat permintaan segera dari rakan-rakan dan juga melalui internet, maka keputusan segera telah diambil untuk menggunakan tong drum buat sementara itu. Nasib baik di pekan Air Tawar, Perak banyak kedai barang2 terpakai yang menjual tong drum. Balik kerja sempat singgah, survey dan terus beli.

Hari ini saja hampir 200 beg cendawan telah dikukus. Insya Allah kali ini rasanya tiada masalah tak cukup kukus kerana sehingga ptg tadi pukul 2pm tadi beg cendawan masih terasa bahang panas walaupun kukus berakhir pukul 12.30am pagi Ahad. Melalui pengalaman yang lepas2, ini menunjukkan beg cendawan telah pun mengalami proses pengukusan dengan baik. Bacaan thermometer dalam tong dram pun menunjukkan suhu yang cukup baik untuk pengukusan sempurna. Dalam tempoh sejam lebih sikit selepas dikukus, bacaan sudah pun mencecah 90 darjah Celcius. Kalau dibandingkan dengan tempat kukus bata, walaupun sudah tujuh jam dikukus, bacaan 90 darjah Celcius masih belum dicapai!

Sekurang-kurangnya dua hari diperlukan untuk beg cendawan sejuk dan boleh disuntik. Aktiviti berikutnya pula adalah kerja suntikan yang akan dilakukan selepas waktu kerja.

Thermometer pada tong drum. Dengan penggunaan alat mudah ni, penggunaan gas dan masa pengukusan dapat dioptimumkan.