Saturday, August 11, 2007

Antara Penyakit Yang Melanda..

Masa berjalan..nampaknya beberapa penyakit mula menyerang beg-beg cendawan yang sedang diperam. Antara yang dihadapi adalah seperti menyebabkan beg berwarna hitam di tengah beg seperti di bawah..


Perasan tompokan hitam di tengah beg dlm pertengahan minggu ni pada beg yang disuntik pada 18 Julai 07 lepas. Nasib baik setakat ni hanya satu beg nie sahaja dikesan.Beberapa beg juga didapati ada tompokan warna hijau kuning..berdasarkan pada pengalaman lampau ini tidaklah serius.


Walaubagaimanapun Alhamdulillah kerana secara keseluruhannya, hanya beberapa beg sahaja terlibat jika dibandingkan dengan jumlah beg yang ada. Kerja-kerja pemantauan sentiasa dilakukan dari masa ke semasa, jadi jika ada masalah berlaku tindakan segera dapat diambil sebelum terlewat.


Di samping itu, ada juga didapati beg tak sampai sebulan diperam sudah mula keluar cendawan.

Akhirnya kami berjaya mendapat seorang pekerja Indonesia untuk buat beg. Dia datang pada Ahad esok, jadi kena luangkan sikit masa untuk ajar mcmana buat bancuhan, gaul dan membuat beg. Tapi kerja suntikan masih dilakukan sendiri. Dengan adanya tenaga kerja tambahan ni, kerja-kerja buat beg untuk mengisi rak dapat dipercepatkan.