Sunday, August 26, 2007

Masalah pekerja pulak..

Lama tak update blog ni lantaran kesibukan kerja harian, namun begitu projek cendawan masih tetap berjalan. Bila balik keje kalau tak jengok rumah cendawan rasa tak lengkap. Kekadang bila ramai dah sediakan banyak beg cendawan hujung minggu, tugas saya pula adalah kukus dan suntik. Biasanya kukus dilakukan petang lepas balik keje (kalau stay di kampung lah di Air Tawar, rumah saya di Ipoh)..manakala suntik pula samada dilakukan petang lepas balik keje atau awal pagi sebelum pergi keje.

Dalam minggu ni kerja beg cendawan terganggu sedikit kerana pekerja Indonesia yang diupah tidak bekerja dengan konsisten, sekejap datang sekejap tidak. Selidik punyer selidik, rupanya dia tak berminat kerana upah diberi rendah berbanding upah keje dia sebelum ini di ladang kelapa sawit. Jadi dia ni kira keje part time jer dengan kami sementara tauke dia panggil balik keje. Memandangkan dia pun tak berminat, kami mencari pekerja lain. Minta pertolongan ayah dan emak untuk canang2kan pada org kampung berhampiran. Harap2 masalah pekerja dapat diselesai dengan segera.

Buat pertama kalinya satu bentuk cendawan pelik sikit muncul dicelah-celah beg2 cendawan yang dibuang..takut tengok pun ada juga. Setakat kulat oren tu dah biasa dah. Semalam saja-sajalah ambik gambar kat situ..pagi tadi tgk2 dah naik cendawan berkelopak hitam.


Petang semalam Sabtu 25 Ogos 07


Pagi tadi Ahad 26 Ogos 07. Cendawan tiram kelabu pun tak naik secepat begini ;)