Sunday, August 5, 2007

Perkembangan Terkini..

Hari ini untuk kali pertamanya, saya melihat sendiri mcmana bentuk kulat oren. Beberapa beg cendawan telah diserang kulat oren; terkena pada beg-beg yang dikukus semula hasil akibat tak cukup kukus. Nasib baik diletakkan di tempat berasingan jadi kuranglah risiko merebak. Sebagai langkah perlu dengan segeranya saya buangkan beg2 berkenaan, periksa beg-beg lain jika ada yang terkena. Alhamdulillah nampaknya tiada. Semburan antiseptik juga dilakukan untuk mengelakkan risiko jangkitan dan langkah pencegahan. Rakan saya Fatisha mengalami pengalaman ini lebih awal dan dia telah pun merekodkannya dalam blognya. Ini sedikit sebanyak telah membuatkan saya bersedia menghadapinya kerana kebanyakan otai2 pun mengalaminya.


Beg cendawan yang diserang kulat jingga. Akhirnya terkena jua..

Hujung minggu ini dihabiskan untuk buat beg2 cendawan dan juga kerja2 suntikan. Adik-beradik bila cuti berkampung banyak membantu begitu juga pasangan masing2. Bukan senang berkumpul ramai2. Masing2 ada kehidupan dan urusan sendiri. Jadi bila berkumpul buat beg cendawan, ianya secara tak langsung merapatkan hubungan mesra dan tahu perkembangan antara satu sama lain.

Memandangkan perkembangan baik pertumbuhan beg cendawan seperti yang dikehendaki, maka saya dan adik ipar; rakan kongsi telah mencapai kata putus telah sampai masanya untuk mengupah pekerja untuk kerja2 penyediaan beg bagi mengisi rak2 yang kosong. Untuk suntikan, kami akan buat sendiri kerana ia memerlukan kerja yang teliti dan berisiko tinggi untuk gagal jika tidak dibuat dengan kaedah sepatutnya.


Perkembangan beg cendawan disuntik pada 16 Julai 07. Lihat gambar di bawah sekali di dalam catatan blog bertarikh 26 Julai 07 untuk perbandingan progres misilium.

Untuk pertama kalinya pada Jumaat lepas, sebahagian beg cendawan telah pun dijual pada pembeli pertama. Tak banyak tapi ianya sangat bermakna kerana itulah urus niaga pertama projek ini.. Sekarang usaha terpaksa dilipatgandakan memandangkan ada lagi tempahan yang perlu disediakan. Secara tak langsung perkembangan positif kebelakangan ini memberi semangat dan perangsang pada kami untuk berusaha dengan lebih gigih lagi.