Sunday, October 28, 2007

Perkembangan projek selepas raya

Sudah lama saya tak update blog ini semenjak raya Aidilfitri baru ini lantaran raya ke sana sini dan kesibukan pekerjaan harian.

Cuti perayaan baru-baru ini nampaknya dihabiskan di dalam rumah cendawan di kampung. Sebahagian beg cendawan yang dibuat sepanjang bulan puasa lalu diserang penyakit terutamanya kulat jingga. Beberapa hari sebelum 1 Syawal, diperhatikan beberapa beg telah mula diserang penyakit ini, ada yang muncul di belakang beg ditempat yang terlindung dan ini mencemarkan beg sekeliling. Sepanjang cuti raya di Melaka pula hati duk risau terfikir2 hal ini. Nasib baik partner kembali ke kampung pada raya kedua dan melakukan pengasingan. Bila saya kembali ke kampung pula pada raya ke tiga, keesokan harinya banyak dihabiskan di rumah cendawan untuk mengasingkan beg tercemar teruk..berpuluh-puluh beg dibuang setiap hari sepanjang beberapa hari sepanjang minggu pertama perayaan. Setakat ini sudah hampir 180 beg telah terlibat atau lebih kurang 15% keseluruhan beg yang dibuat. Memang menyakitkan hati apabila melihat beg-beg ini diasing dan dibuang. Ada juga yang boleh dipulihkan kembali tapi tak banyak bergantung sejauh mana keseriusan serangan penyakit. Alhamdulillah, setelah kerja-kerja intensif pemerhatian dan pengasingan yang dilakukan tiap-tiap hari dan semburan antiseptik..bilangan beg-beg cendawan tercemar dan diasingkan mula berkurangan dan kesannya sehingga hari ini tiada lagi serangan kulat jingga dan penyakit lain diperhatikan semenjak akhir minggu pertama Syawal. Harap keadaan baik ini berterusan.


Kulat jingga tumbuh mcm belon di mulut cendawan selepas beberapa hari diasingkan

Lantaran dari peristiwa ini, proses untuk membuat beg terpaksa diberhentikan dahulu. Pembersihan rumah cendawan juga akan dilakukan. Begitu juga cara kerja penyediaan beg cendawan akan dikaji untuk mencari kelemahan dan langkah-langkah yang perlu diambil untuk mengatasi masalah ini.

Awal minggu ini bisnes cendawan kembali berjalan selepas penuaian cendawan diberhentikan sementara waktu kerana cuti panjang perayaan, kalau adapun hanya untuk kegunaan sendiri dan juga untuk diberikan pada sedara mara atau tetamu yang datang beraya. Tetamu yang datang beraya di kampung turut berminat jengok rumah cendawan dan melihat sendiri mcmana cendawan dihasilkan. Seronok juga bila melihat mereka memetik hasil cendawan.


Bisnes berjalan kembali selepas cuti panjang. Hasil bungkusan cendawan yang siap untuk dijual