Saturday, January 12, 2008

Cendawanku diserang ulat

Ini kira berita yang tak mengembirakan..nampaknya dah mula ada masalah dengan cendawan yang dituai. Kebelakangan ini banyak cendawan yang dituai mengalami serangan ulat.

Ulat ini tinggal dalam cendawan. petandanya boleh dilihat, jikalau batang cendawan itu di potong-akan kelihatan lubang-lubang dalamnya. Juga berlaku pada kelopak cendawan yang kelihatan lubang seolah-olah ditebuk dipermukaanya dan bila dikoyakkan terdapat ulat dalamnya.

Dalam kes serius, kekadang terdapat banyak ulat-ulat tersebut di celah2 ‘insang’ cendawan yang berlubang-lubang mcm lorong dalam taman tempat permainan mereka :)

Ini berlaku pada beg yang kali pertama dituai hasilnya. Sebelum ini tidak pernah masalah ini dialami.

Ulat ni halus dan kepalanya ada bintik hitam dan boleh membesar. Saya ada mengambil gambar ulat ini tetapi malangnya kamera digital saya tak cukup kuat untuk nampakkan ulat ini..imejnya tak jelas

Gangguan serangan ulat ini pada saya sangat serius kerana sebahagian packing didapati ulat-ulat ini muncul. Akibatnya, terpaksa dibuka dan dibuangkan ulat-ulat ini. Tetapi bila dah banyak, tak boleh buat apa2 dah..terpaksa buang. Ini penting supaya kepercayaan pelanggan terhadap hasil cendawan kami tidak terhakis demi untuk kebaikan jangka masa panjang.

saya tak tahu mana datangnya ulat ini dan bagaimana untuk mengatasinya. Jika sesiapa yang tahu dan ada pengalaman tentangnya, sudi2lah memberi pandangan.

Oh yer, petang sabtu tadi saya tak ke mana, ada di rumah..jadi dengan isteri kami pergilah berjalan-jalanlah ke pasar malam berdekatan rumah. Terjumpalah satu gerai sayur-sayuran jual cendawan tapi dalam bentuk longgok, pertama kali saya jumpa dijual begini di Perak, pernah lihat perkara yang sama tapi itu di Kelantan..di sini semuanya dijual dalam packing biasanya dalam 100grm.


Cendawan tiram kelabu dijual longgok sepiring RM2/-