Sunday, August 17, 2008

Berjalan-jalan di MAHA 2008

Memang memuaskan, berinformasi dan menyantaikan..itulah kesimpulan yang boleh dikatakan selepas melawat pameran pertanian, hortikultur dan agro perlancongan Malaysia (MAHA) 2008 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang semalam.


Berada di beberapa dewan pameran besar yang berdekatan satu sama lain..dengan suasana susunan menarik dan berhawa dingin membuatkan kami tak sedar beberapa jam sudah berlalu..


Berbagai2 tarikan di ekspo ini samada di dalam dewan atau pun di ruangan pamer luar di ladang-ladang. Di sini apa saja yang berkaitan cendawan menjadi tarikan pada saya. Syarikat C & C Mushroom memang boleh dikatakan 'giant' dalam industri cendawan tanahair. Mereka sudah jauh ke depan mengusahakan perlbagai produk hiliran berasaskan cendawan dan menanam cendawan-cendawan jenis lain seperti cendawan tiram putih, lingzhi, telinga kera dan abalon.


Booth C & C Mushroom


Disamping cendawan segar. Produk2 hiliran lain turut dihasilkan C&C Mushroom. Mereka mempelopori penjualan keropok berasaskan cendawan tiram (oyster mushroom crisps) yang rangup dan enak.


Namun penyertaan lain-lain pengusaha bumiputera cendawan tiram kelabu lain juga turut menarik perhatian. Mereka juga tidak asing dalam dunia internet dan turut mempunyai laman blog.


Genting Permai Resources yang mempunyai blog gentingpermairesources.blogspot.com turut menyertai ekspo MAHA 2008


produk hiliran yang dijual Genting Permai Resources; tempura cendawan, serunding cendawan dan tepung tempura cendawan


Booth Cendawan Blues Enterprise cendawanblues.blogspot.com juga menawarkan contract farming


Beberapa agensi kerajaan lain juga memaparkan cendawan dalam ruangan pameran mereka.

Saya tertarik dengan pameran dari Lembaga Pertubuhan Peladang mempamerkan model mini rumah cendawan..pada sesiapa yang berminat saya rasa boleh mengikuti model seperti di gambar bawah..sesuai untuk perniagaan kecil2an seperti di taman perumahan yang memerlukan sedikit ruang laman atau pun sebagai eksperimen dahulu sebelum membuat besar2an.


Mini rumah cendawan yang boleh memuatkan paling kurang 1000 bongkah cendawan. sangat ekonomik dan mudah dibina sendiri. Dengan dinding netting beratapkan nipah.


Booth Jabatan Pertanian juga mempamerkan cendawan di ruangan pameran mereka. Di samping cendawan tiram kelabu, bongkah cendawan lingzhi dan cendawan kobis bunga juga dipamerkan.


Kebelakangan ini penanaman cendawan lingzhi atau dalam bahasa melayu dipanggil cendawan merah mula mendapat perhatian. Selain dari agensi-agensi pertanian kerajaan dan syarikat C&C Mushroom yang mempamerkan cendawan lingzhi di ruangan pameran masing2, syarikat Sureco turut mempamerkan cendawan linghzi di booth mereka. Mungkinkah selepas ini penanaman cendawan lingzhi akan mendapat tempat di hati pengusaha cendawan tempatan..


Ekspo MAHA 2008 ini memang sesuai untuk dilawati sekeluarga apatah lagi sempena musim cuti sekolah. Banyak potensi peluang-peluang perniagaan berbagai jenis bidang bidang pertanian yang boleh ditinjau. Pada sesiapa yang berminat dalam perniagaan berasaskan pertanian, samada dalam perikanan, pertanian mahupun penternakan memang inilah tempatnya yang sesuai. Ekspo ini akan berakhir pada Sabtu depan 23 Ogos 2008.