Monday, August 25, 2008

Cendawan Sos Tiram

Sebenarnya macam-macam boleh dibuat dengan cendawan tiram kelabu nie, isteri saya suka mencuba masakan baru dengan cendawan tiram kelabu. Jadi hidangan makan malam hari ni adalah berikutnya. Memang sedap dimakan terutamanya ketika masih panas.. Pada berminat bolehlah mencuba masakan ini.



CENDAWAN SOS TIRAM

Bahan-bahan:
Cendawan tiram kelabu
Kentang di hiris kecil
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar dihiris
5 biji cili padi
Sos tiram
Kicap manis


Cara-cara memasak
1) Bawang kecil dan bawang putih serta 2 biji cili api di tumbuk dan di tumis
2) Masukkan kentang yang dihiris. Digoreng bersama dengan bahan yang ditumis.
3) Masukkan sos tiram, kicap manis dan sedikit air, biarkan sehingga kentang empok
4) Masukkan cendawan dan akhir sekali masukkan bawang besar dan cili api.
* Kalau nak masukkan ayam atau udang pun boleh….