Sunday, August 3, 2008

Cendawan tiram kelabu di Ekspo Hari Peladang, Nelayan & Penternak di Ayer Keroh, Melaka

Tak tau lah kebetulan atau apa ker..tapi pagi tadi ketika berada di Dataran Ayer Keroh, Melaka melawat ekspo Hari Peladang, Nelayan & Penternak tak disangka berjumpa lagi dengan pengusaha cendawan tiram kelabu. Terletak di gerai Peladang, booth cendawan tiram kelabu ini dikendalikan oleh sepasang suami isteri. Kebetulan Pn Norlizah Talib isteri pengusaha cendawan ini ada di booth ketika kami datang melawat, dapat jugak lah sembang-sembang pasal cendawan nie. Pn Norlizah memberitahu dia mengusahakan cendawan tiram kelabu di Kg Tambak Paya, Ayer Molek dengan mempunyai tiga rumah cendawan setiap satunya bersaiz 40kaki x 40kaki. Ehmm, ini memang kategori pengusaha besau nie..

Sambil bercuti sebegini dan merehatkan minda, seronok jugak dapat berjalan berjumpa pengusaha-pengusaha cendawan tiram kelabu. Di samping mendapat kenalan baru, ilmu dan pengalaman baru juga diperolehi hasil perbincangan. Ianya juga merupakan satu motivasi diri pada saya dalam memajukan bisnis ini melihatkan perkembangan positif hasil dari pertemuan ini.


Booth cendawan tiram kelabu Pn Norlizah talib..empunyer syarikat Ayu Tiram Mushroom Trading


Terima kasih kepada Ayne, Pak Syed dan Pn Norlizah atas pertemuan-pertemuan ini. Semoga bisnes kalian berkembang maju.


Ekspo ini masih berlangsung sehingga Selasa 05 Ogos 2008 ini dari pkl 10am-10pm. Kepada sesiapa yang berdekatan dan berminat sektor pertanian, inilah masanya untuk datang melawat sambil dapat maklumat-maklumat yang dicari.


Oh yer, saya nyaris kemalangan tadi ketika mengambil gambar banner di bawah nie, tetiba sebatang dahan jatuh hampir beberapa inci dari saya..terkejut katak dibuatnya..syukur Alhamdulillah..nasib baik tak kena tubuh badan ini yang besau tak seberapa ..besar jugak dahan tu..harap2 pihak majlis perbandaran tolong2 jengokkan mana2 pokok besar yang mempunyai batang/dahan reput dan potong demi untuk mengelakkan kemalangan tak diingini..


Banner ekspo Hari Peladang, Nelayan dan Penternak Peringkat Negeri Melaka..pasti ku ingat kenangan hampir terkena dahan pokok jatuh ketika mengambil gambar nie :-)


Ketika baru masuk highway area Ayer Keroh dalam perjalanan balik utara, satu kemalangan melibatkan sebuah bas penumpang dan banyak kenderaan berlaku..ianya baru berlaku ketika saya melalui kawasan tersebut dan terperangkap dengan kesesakan yang baru bermula. Sedih melihat sekujur tubuh tidak bernyawa terbaring di tengah guardrail..saya percaya faktor hujan mungkin salah satu faktor kemalangan tghari tadi..apa2 pun semoga kita berhati2 memandu di jalan raya.