Wednesday, August 6, 2008

Harga tong drum pun ikut harga global

Semalam beli tong2 drum untuk upgrade kapasiti pengeluaran bongkah cendawan, pelik jugak bila kali ni harga satu tong rm30 sekali dgn upah potong..baru beberapa minggu lepas masa pi kedai besi buruk nie, diberitahu harga se tong ialah rm40. So tanyer ler pada tauke dia awat kali ni boleh drop pulak dalam short time..dia kata pasal itu olimpik punyer games sudah dekat..so demand besi kurang, lepas olimpik games ni dijangkakan sector construction di China slowdown plus potential global recession..so demand kurang ler, jadi harga besi dijangkakan jatuh ler..sama jugak dgn besi buruk, sebelum nie tauke nie tolak kat satu kilang recycle besi di Selangor dgn harga rm1.70/kg, la ni jatuh ke rm1.40/kg.

Di ofis, aku pun check dgn satu company yang supply construction materials..depa kata memang betul kata tauke besi buruk tu. most probably material besi construction dijangka turun ke sekitar rm3200-3500 satu tan kalau banding sekarang rm4200-rm4500..wow ini berita baik bagi local construction company nie, harap bukan spekulasi lagi..tambah2 harga minyak pun lepas 01 Sept nie ikut harga market dan sekarang nie mula turun ke USD118 se tong..tapi yang tak best nie environment la ni nampak tak positif dgn berita recession global begitu juga dengan keadaan politik dalaman negara yang boleh beri kesan pada ekonomi negara..

Tong drum untuk kukus bongkah cendawan

Nasib baik aku beli 3 tong sekarang, dapat ler jimat rm30. Apa pun , memang naik harga tong ni. Tahun lepas masa beli di kedai yg sama harganya rm22 satu tong.


longgokan tin minuman yg telah diguna dibeli dengan harga RM5/kg. ini pun boleh buat duit


pakcik nie pula jual botol2 kaca mcm botol kicap, sos etc