Sunday, August 31, 2008

Meletakkan kepercayaan kepada orang lain jalankan kerja suntikan

Kerja suntikan adalah kerja yang memerlukan ketelitian yang penuh. Kegagalan menjalankan kerja suntikan dengan betul boleh menyebabkan kerugian besar. Saya pernah alami ini pada peringkat permulaan projek cendawan ini. ‘Trauma’ ini memberi kesan yang mana sehingga kini hanya saya atau partner saya melakukan kerja ini. Alhamdulillah semenjak itu ianya berjalan lancar hasil pembelajaran dari kegagalan2 tersebut tapi dgn kos yang mahallah...

Walaubagaimana pun memandangkan kesibukan kerja masing2, adakalanya bongkah-bongkah yang dikukus terbiar hampir dua minggu tanpa suntikan. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan berterusan. Disamping itu terdapat pihak2 yang menghubungi kami untuk menempah bongkah dalam kuantiti yang banyak. Oleh yang demikian, nak tak nak kami tidak ada pilihan kecuali terpaksa meletak kepercayaan kepada pekerja membuat kerja suntikan ini.

Kebiasaannya kami mengupah budak2 kampung hanya bagi membuat bongkah cendawan sahaja. Antara mereka ni, saya perhatikan ada satu mamat yang boleh dipercayai dan diharapkan. Dia ni saya panggil Li jer..nama penuh tak tau..masih sekolah tingkatan empat, tapi rajin mencari duit tambahan bila kelapangan. Jadi petang semalam, saya turun sat dari Ipoh semata2 untuk ajar si Li buat kerja suntikan. Ini pertama kali kerja suntikan projek cendawan kami dilakukan orang lain. Oleh itu, beberapa jam dihabiskan untuk memastikan dia nie buat kerja dengan betul. Oklah cepat juga belajar dia nie..Li sedang buat kerja suntikan. Hasil kerjanya boleh dilihat dalam dua minggu melihatkan kepada pertumbuhan misilium.

Oh yer, kepada pembaca semua diucapkan selamat menyambut kemerdekaan Malaysia yang ke 51. Diharapkan kegawatan politik yang sedang berlaku dan memeningkan ini cepat2 berakhir agar masing2 boleh fokus kepada kerja memajukan negara untuk kepentingan rakyat..tak kira pembangkang mahu pun pihak pemerintah.

Kepada muslimin dan muslimat sekalian selamat menyambut Ramadan. Semoga amal ibadat kita diterima Nya dan memberi impak perubahan positif pada diri kita.