Sunday, August 10, 2008

Pasal Penyakit Cendawan

Baru2 nie ada dua blog membicarakan pasal penyakit cendawan iaitu posting Ayne Penyakit Misileum Ghaib - Pesanan Otai dan posting dari cendawan 915 bertajuk serangga apa ini.
MyCendawan
juga tak terkecuali mengalami masalah penyakit..tapi masalah utama yang dihadapi adalah masalah kumbang hitam (mcm bentuk dan saiz ladybird)..kehadiran kumbang hitam ini akan menyebabkan cendawan berulat..membiak dalam batang cendawan dan insang..walau pun hanya setakat kumbang kecik sahaja, ianya boleh mendatangkan masalah besar jika tidak diatasi dengan baik.


Kekadang masa dipetik tak sedar kewujudan ulat ni, kehadirannya disedari selepas packing di mana ulat2 ni akan mula muncul dan boleh dilihat pada bungkusan cendawan ini.

Ini memang tak elok dan tak sesuai dijual..atas sebab ini, bungkusan2 yang mengalami masalah ulat nie terpaksa di reject dari dijual. Ini penting supaya pelanggan tak lari..bisnis nie nak buat long term punya bisnis..bukan untung short term..


Kalau nak betul2 periksa pasal kehadiran ulat2 nie. Halakan cendawan yang disyaki ada ulat tu pada cahaya terang kat luar tu (jgn direct terus pd matahari..nanti buta mata!) atau lampu dan anda akan lihat bayangan gelap antara kontras perbezaan cahaya yang tembus tu..yang gelap tu biasanya ada ulat dalam tu..


Beberapa minggu lepas serangan agak bertambah teruk sehingga terpaksa mendapatkan nasihat otai2 cendawan yang berpengalaman..terima kasih semua. Untuk pastikan betul2 atasi masalah ini, all out punyer action terpaksa dilakukan..

Selama dua minggu, cendawan ditutup dan tidak dituai (terpaksa guna bilik kecil yang dilindungi sepenuhnya sebagai tempat tuaian sementara). Mana2 beg yang disyaki sudah tercemar termasuk terdapat pembiakan kumbang2 nie diasing dan dibuang. Kemudian dalam tempoh tu satu rumah cendawan disembur selang seli dengan dettol, Bio-Plant, EM dan juga serai wangi.


Alhamdulillah ada nampak penurunan ketara kumbang hitam nie..pengurangan drastik..pembunuhan secara manual juga dilakukan..misi cari dan bunuh juga dilakukan..maksudnya cari kumbang2 ni jika ada, kutip dan tekan sampai mati..


Pelekat serangga juga boleh diharapkan..selain kumbang hitam yang terperangkap..serangga2 lain juga terkena..


Antara cara untuk elak serangan kumbang hitam ni berlaku, bila dah tuai cendawan, dengan segeranya cuci dan tutup kembali mulut cendawan. kalau dibiar lama beberapa hari terbiar, ulat kumbang nie akan senang datang dan membiak dalam beg cendawan tu..dan seterusnya beranak pinak dalam tu.