Wednesday, August 27, 2008

Serangan kumbang hitam & penggunaan perekat lalat

Tidak lama dulu rumah cendawan saya pernah diserang kumbang hitam sehingga mengakibatkan sebahagian cendawan yang dipetik berulat. Untuk membasmi serangan kumbang hitam, tindakan drastik terpaksa diambil sepertimana yang dipostingkan sebelum ini.


Berdasarkan pengalaman saya dalam menangani permasalahan serangan kumbang hitam baru-baru ini, didapati penggunaan perekat lalat (nama komersil yang biasa disebut di kedai2) sebenarnya banyak juga memainkan peranan penting selepas post-treatment tersebut. Dalam tempoh seminggu pertama selepas ditempatkan di sekitar bongkah tuaian, banyak kumbang hitam terperangkap pada perekat ini. Alhamdulillah, sehingga hari ini saya dapati semua cendawan segar yang dipetik tidak lagi mengandungi ulat yang berbintik hitam di kepala tu. Ini adalah antara kaedah yang mudah, murah tapi berkesan dalam menangani kumbang hitam ini.


Banyak kumbang-kumbang hitam terperangkap pada perekat lalat.


Tapi yang penting sebenarnya adalah pastikan kebersihan rumah cendawan terjaga selalu. Dan juga menjalankan tindakan cuci dan tutup kembali bongkah cendawan dengan segera selepas tuaian.