Wednesday, September 17, 2008

Jualan cendawan kering-bila lagi cendawan tiram kelabu?

Hari ini, sempena cuti umum Nuzul Quran di Perak, saya dan isteri ke sebuah pasaraya besar di Ipoh. Hari ini plan nak masak nasi biriani waktu buka nie, jadi belilah sikit barang2 yang perlu.

Di pasaraya nie, saya ternampak satu rak yang jual cendawan kering seperti cendawan hitam, shiitake, telinga kera dan beberapa jenis lagi. Malangnya tak der pula cendawan tiram kelabu kering.


Alangkah bagusnya kalau cendawan tiram kelabu kering dijual besar-besaran dalam mempelbagaikan produk hiliran berasaskan cendawan jenis ini. Mungkin pengusaha-pengusaha cendawan tiram kelabu mengambil langkah mempelopori penjualan cendawan tiram kelabu kering ini dalam usaha mempopularkan lagi penggunaan cendawan tiram kelabu kepada masyarakat umum. Disamping tahan lama, masalah lambakan cendawan tiram kelabu juga dapat diatasi.



Antara cendawan kering yang dijual tapi cendawan tiram kelabu kering tiada.


Sedikit tazkirah mengenai Nuzul Quran, saya menemui satu rencana yang bagus mengenai Nuzul-Quran dalam blog Al-Futhuhat bertajuk Nuzul Quran Merubah Sikap Muslim. Semoga kita sama2 mendapat manfaat darinya.