Sunday, November 23, 2008

Kena kukus semula

Pertama sekali terima kasih kepada semua rakan2 yang memberi komen positif berhubung jualan sendiri yang kami lakukan pada minggu lepas. Ini memberi dorongan untuk berusaha lebih baik lagi. Antara kebaikan menjual sendiri hasil cendawan kita, margin untungnya lebih besar jika dibandingkan hasil jualan ke pihak ketiga/orang tengah. Masalah manipulasi harga & pasaran juga dapat diatasi secara tidak langsung kerana kita sendiri terus jual ke pengguna.

Walaubagaimana pun hujung minggu ini kami tidak mempunyai stok cendawan yang mencukupi untuk melakukan jualan terus tersebut. Ini kerana kami mengawal bilangan bongkah berdasarkan target hasil. Kami memang merancang untuk melakukan lagi jualan sedemikian selepas ini bila berkesempatan.

Jadi kali ini masa dihabiskan di rumah cendawan, membersihkan rumah cendawan. Kerja pembersihan ini perlu dijalankan selalu kerana kalau tidak penyakit akan senang datang dan ini boleh memberi kesan kepada hasil pengeluaran.

Kali ini kami berasa dukacita sedikit kerana terdapat sebahagian bongkah cendawan terpaksa dikukus kembali. Ini melibatkan sebahagian dari bongkah2 cendawan yang kami kukus dan suntik beberapa minggu lepas. Pemeriksaan rutin mendapati bongkah2 tersebut menghadapi masalah simptom-simptom tak cukup kukus. Jika kami biarkan berterusan, melalui pengalaman, memang kemungkinan besar bongkah2 ini tidak berhasil dan langsung tidak boleh diselamatkan lagi. Jadi tiada pilihan kecuali mengukus semula sementara bongkah2 ini boleh diselamatkan lagi.

Kami percaya ini berpunca akibat masalah tak cukup masa pengukusan yang sepatutnya. Mungkin gas tertutup awal, atau mungkin gas habis masa tengah kukus atau ada sebab2 lain. Memandangkan ini baru berlaku, kami kena siasat teliti apa puncanya dan kena pastikan ianya tak berulang lagi kerana kesannya mengakibatnya kerugian masa, wang dan tenaga.


antara bongkah2 cendawan yang terpaksa dikukus kembali. boleh nampak tompokan putih pada bongkah cendawan tanda2 tak cukup kukus