Friday, November 28, 2008

Melawat Perak AgroFest 2008Petang tadi saya dan isteri berkesempatan melawat Ekspo Hari Peladang, Penternak & Nelayan 2008 Peringkat Negeri Perak atau juga dikenali sebagai Perak Agrofest di Ladang Infoternak, Sungai Siput, Perak.

Ekspo pertanian peringkat negeri Perak ini menyaksikan penyertaan yang besar dari agensi-agensi kerajaan dan pihak swasta. Ekspo ini boleh dianggap sebagai mini MAHA. Malangnya ketika kami melawat petang tadi, hujan telah membataskan pergerakan kami yang mana kami hanya pergi melawat ke tempat2 yang sempat dilawati sahaja.

Seperti kebiasaannya, saya suka melihat jika ada pameran berkaitan cendawan tiram kelabu. Sememangnya ianya ada dipamerkan iaitu di booth Jabatan Pertanian. Di booth ini, pameran ternakan cacing kompos dan baja kompos turut ada sekali.Pameran cendawan tiram kelabu di booth Jabatan Pertanian


Penternakan Cacing kompos juga dipamerkan


Manakala diperingkat gerai-gerai pula, berbagai2 jenis jualan dijual..dari peringkat pertanian termasuk jentera pertanian, penternakan, produk asas tani sehinggalah ke nurseri, landscaping, pakaian, kain & tudung, gerai makanan/minuman dan sebagainya.gerai ternakan ikan keli dalam tangki air


Walaupun dalam keadaan hujan, masih ramai pengunjung melawat di ekspo Perak Agrofest ini . Jadi, bagi sesiapa yang berminat untuk melawat ekspo ini sedang berjalan dan akan berakhir pada Ahad 30 November 08.