Monday, November 17, 2008

Menjual sendiri cendawan tiram kelabu

Semalam pagi Ahad kami berniaga di tepi jalan di sebuah pasar dekat kampung..jual cendawan ler. Ceritanya bermula begini, sabtu minggu lepas saya dan isteri balik bermalam di kampung. Sampai di sana kami agak terkejut apabila ayah dah terlebih buka bongkah cendawan..udah ler banyak cendawan, mulalah haru biru memikirkan kat mana nak jual. Pasar yang kami biasa hantar tu tak termuat nak sumbat semua. Fikir punya fikir last2 sekali kami ambil keputusan untuk menjual di pasar berdekatan. Kira gamble jugalah apatah lagi ini pertama kali kami menjual. Nak juga cuba rasanya macam mana jadi penjual..selama ini kami hanya menghantar cendawan ke pasar, kedai, restoran atau jual sendiri di pejabat. Jadi pagi Ahad kami bangun awal, pukul 7.15 pagi kami bergerak ke tempat ditujui. Adik2 saya turut berminat ikut sekali.


Ini pengalaman pertama meniaga sendiri di kaki lima, selamba jer jual tepi jalan. mula2nya tergencat jugak mcmana nak start..Tengah dok cari tempat nak jual, tetiba ada satu cina yang meniaga tepi jalan tu perasan bakul cendawan dalam kereta kami..terus dia jumpa kami dan suruh jual kat kat situ. Dia suruh bentangkan di tepi jalan..apa lagi letak suratkhabar lepas tu mula ler kami jeritlah "cendawan..cendawan..murah..rm1 sebungkus.." 1st customer adalah satu kakak tu, dia beli dua paket cendawan.

Jualan cendawan kami melonjak apabila auntie cina yang meniaga sayur dkt gerai kami (gerai ker...lebih kurang lah..bentang suratkhabar jer sebagai alas) datang berkunjung, kemudian dia pulak tolong promote kat cina2 yang lalu lalang situ..


inilah 'gerai' kami :-)

Isteri saya juga banyak main peranan semua ni..dia berani tarik pelanggan dan tak segan..baru saya tahu dia memang ada skill menjual..tambahan pula dia tahu sedikit bahasa cina jadi senang tarik customer cina..malah hampir separuh customer adalah orang2 cina situ.

Kami menjual cendawan dalam ceria. mcm main2 tapi mungkin kerana ceria, senyum plus jerit2 sana sini "cendawan..cendawan" maka ramai orang datang beli.


pembeli mula datang membeli..berbilang kaum melayu, cina, india pun ada

Bila last paket cendawan habis dijual, cina2 yang ada situ semua tepuk tangan tumpang happy.."wa..cendawan sudah abih loo"

Mula meniaga pukul 7.45am, tak sampai sejam kemudian dah habis semua paket cendawan yang dibawa. Habis dua bakul berisi lebih kurang 70 paket cendawan tiram kelabu. Selesai tak pening kepala lagi..balik rumah kepala pun lapang duit pun masuk. Dan kami mendapat pengalaman yang cukup menarik di pagi ahad he he