Saturday, November 8, 2008

Perihal Penimbang

Saya ada beberapa kali menerima komen bila sembang2 dgn penjual2 sayur apabila mereka memberitahu paket cendawan tiram kelabu yang diterima tidak mencapai berat yang sepatutnya. Bagi saya banyak sebabnya, antaranya mungkin akibat penggunaan penimbang yang tidak tepat.

Bercakap pasal penimbang ni, saya juga mempunyai pengalaman yang menarik berhubung alat timbang ni. Pada peringkat permulaan kami pernah menggunakan penimbang kuih yang murah tu. Walaubagaimana pun ini telah mendatangkan masalah kemudiannya apabila pernah beberapa kali penjual sayur memeriksa yang mana berat sebenar tidak sama dengan apa yang kami timbang. Rupa2nya baru kami tahu penimbang kuih ini tak tepat di mana ralatnya boleh mencapai plus minus 10-20grm.


penimbang kuih yang pernah kami gunakan..kini terperap dalam stor..paling tidak digunakan pada waktu raya bila buat kuih raya


Jadi untuk menggelakkan masalah ini berulang lagi, kami keluar duit lebih sikit membeli penimbang yang lebih baik dan tepat. Ini penting supaya kepercayaan yang diberi kepada kami untuk membekal cendawan tiram kelabu tidak terhakis.


Penimbang yang kami pakai sekarang ini

Disamping itu dari masa ke semasa perlu ada pemeriksaan berkala bagi memastikan ketepatan penimbang ini. Antara cara mudah yang saya gunakan untuk memeriksa ketepatan penimbang samada ok atau tidak, saya gunakan pemberat yang sudah diketahui beratnya. Dari situ kita boleh adjust bila perlu.

Oh yer, hari ini ada diadakan Ekspo Hari Ladang anjuran Jabatan Pertanian Daerah Perak Tengah di Institut Latihan Pertanian Kompleks Pertanian, Titi Gantung Bota, memang hajat dihati melawat pesta hari ladang di situ pada hari ini..malangnya akibat masalah tertentu, saya tidak dapat datang melawat. Walaubagaimana pun kira berbangga jugalah kerana mendapat tahu rakan blogger Tunas Alam Agrotech antara yang terlibat dalam pameran pertanian itu. Tahniah, ini menjadi inspirasi pada rakan blogger cendawan lain2nya untuk berjaya.