Tuesday, December 30, 2008

Melawat ladang cendawan Frankie, C&C Mushroom dan Ayne di Muar

Semalam saya dan isteri melawat ke ladang cendawan saudara Frankie Chew, seorang pengusaha cendawan di Grisek, Muar. Rupa2nya muda orangnya. Beliau mengusahakan projek cendawan tiram kelabu secara contract farming dari pihak C & C Mushroom, salah satu pengusaha cendawan terbesar tanahair.


Projek cendawan Frankie nie mempunyai tiga rumah cendawan yang setiap satunya boleh memuatkan kira2 50,000 bongkah cendawan. Rumah cendawannya menggunakan dinding nipah yang boleh dibuka sedikit untuk membenarkan aliran pengudaraan yang baik bagi proses penuaian cendawan. Beliau juga menghasilkan sendiri benih cendawan. Dalam perbincangan bersama dengannya banyak juga perkara baru yang diperolehi. Terima kasih diucapkan kepadanya atas kesudiannya meluangkan masa bersama kami.


suasana rumah cendawan Frankie



taburan serbuk kapur di rak cendawan dan lantai bagi bongkah2 yang pertama kali dituai bagi kawalan serangan penyakit.

Selepas itu kami juga berkesempatan melawat C&C Mushroom yang juga terletak berdekatan. Ianya dibuka pada orang ramai walaupun semalam adalah cuti umum Awal Muharam. Pihak C&C Mushroom menyediakan ruang pameran khas C&C Agro-Tourism Centre untuk memudahkan pengunjung membeli pelbagai produk berasaskan cendawan yang dijual oleh pihak C&C.


antara produk2 berasaskan cendawan yang dijual

Akhir sekali kami berjumpa dengan saudara Faisol Ayne blogger pengusaha cendawan Ayne di Bakri, Muar untuk membeli wood vinegar untuk kami membuat percubaan sendiri di ladang cendawan kami. Maklumat lanjut apa itu wood vinegar boleh dilihat diblognya http://cukayu.blogspot.com/Lawatan kali ini menampakkan pula rumah suntik khas yang siap beroperasi seperti yang boleh dilihat di blog cendawannya. Saya suka berjumpa saudara Faisol nie bila berkesempatan kerana beliau ni rajin buat eksperimen dan sambil berbincang beliau tak lokek dengan pengalaman dan ilmunya tentang cendawan nie.

Dan pada hari ini pula saya dan isteri berkesempatan melawat projek cacing ZAWS Agrotech di Kg Tehel, Jasin yang boleh dibaca di blog kami mycacingkompos.blogspot.com



Thursday, December 25, 2008

Jualan bungkusan vakum cendawan tiram kelabu

Petang semalam semasa membeli sedikit barang di sebuah pasaraya besar berhampiran rumah di Ipoh, saya lalu di rak jualan bungkusan jualan cendawan tiram kelabu. Menariknya bungkusan jualan cendawan di situ dibuat dalam keadaan vakum atau kedap udara. Sememangnya diketahui, kelebihan vakum ini ialah cendawan yang di dalamnya lebih tahan lama kerana tiada/kurang oksigen yang menyebabkan proses pereputan semulajadi perlahan.

Inilah pertama kali saya melihat kaedah vakum digunakan dalam bungkusan cendawan tiram kelabu di sini. Mungkin di negeri2 lain ianya sudah diguna meluas. Bungkusan ini dibuat dalam 200 gram, memang sesuai pun dibuat dalam 200grm kerana cendawan ini bersaiz besar2. cumanya saya musykil sikit kerana pada tanda harga tu ditulisnya gray oyster mushroom tapi secara visualnya ianya lebih pada warna putih macam jenis cendawan tiram putih..tak taulah species dia memang macam tu ke atau ada silap masa letak tanda harga tu.


bungkusan kedap udara cendawan tiram

Sunday, December 21, 2008

Kenapa misilium cendawan hilang..

Saya menerima pertanyaan dari saudara Yusz blogger cendawanladong.blogspot.com berhubung kenapa misilium hilang..sebenar saya juga tidak terkecuali dan pernah postingkan masalah ini tidak lama dulu.


Jadi petang sabtu semalam saya berjumpa dengan seorang pengusaha cendawan yang telah berbelas2 tahun mengusahakan cendawan tiram kelabu dan menunjukkan kepadanya contoh bongkah2 berkenaan. Menurutnya ini berlaku akibat tidak cukup kukus dan terlebih air. Baru saya perasan terdapat air berlebihan bila bongkah tersebut ditekan. Ini adalah punca2 menyebabkan terdapatnya sesetengah bakteria yang tidak mati sepenuhnya semasa dikukus. Bakteria ini akan naik balik kemudian dan memakan misilium cendawan yang berkembang ketika itu. Kawasan misilium yang dimakan akan bertukar menjadi hitam. Beliau turut menambah bau masam adalah salah satu tanda tidak cukup kukus.


pertumbuhan misilium bongkah ini cantik hampir separuh bongkah pada mulanya sebelum terkena serangan penyakit misilium hilang

Pengalaman saya juga menunjukkan selain maklumat baru di atas iaitu dimakan bakteria, terdapat juga ulat yang wujud yang turut memakan misilium. Saya juga pernah postingkan hal ini dahulu. Jadi apa yang dapat disimpulkan adalah pastikan bancuhan semasa membuat bongkah cendawan betul..tidak terlebih mahupun terkurang air dan tempoh kukus yang sepatutnya.

Sunday, December 14, 2008

Cendawan Tumis Udang Kering

Resepi ini saya dapati dari majalah Mingguan Wanita. Setelah mencubanya memang sedap dimakan terutama masa masih panas lagi.


Bahan-bahan:
-5 tangkai cili api, 1 sudu udang kering dan 2 ulas bawang putih; ketiga-tiga ini ditumbuk,
-1 mangkuk cendawan

Cara Membuat:
1. tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
2. masukkan garam, gula, bahan perasa dan sedikit air dan kacau.
3. setelah itu masukkan cendawan di dalam tumisan. setelah cendawan masak, angkat dan hidangkan.



bahan-bahan ditumis sehingga naik bau



masukkan cendawan tiram kelabu


sedia dimakan

Wednesday, December 10, 2008

Kunjungan dari Pembekal Life Light

Hari ini ladang cendawan tiram kelabu kami menerima kunjungan dari Pn Tan Keat Lan, business development manager dari GreenBiz Trading & Services. Beliau memperkenalkan produk Life Light yang menurutnya baik untuk pertumbuhan cendawan.

Menurutnya dengan penggunaan Life Light ianya mengurangkan risiko serangan penyakit dan hasil cendawan juga bertambah. Ianya juga menambahkan rasa yang baik pada cendawan. Produk yang dibuat dari sejenis kayu ini berasal dari negara Jepun dan syarikatnya telah menjual produk ini di Malaysia kira2 sejak dua tahun lalu. Produk ini telah lama digunakan pengusaha2 cendawan di Jepun dan juga dibeberapa negara barat seperti United Kingdom dan Switzerland. Dan kini beberapa pengusaha2 besar cendawan tiram kelabu di negara ini menurutnya turut menggunakan produk ini dan beliau menerima respons positif berhubung penggunaan produk ini.

Sambil melawat projek cendawan kami, Pn Tan juga memberi beberapa maklumat berguna berhubung penjagaan cendawan ini. Produk Life Light ini suatu yang baru bagi kami dan kami sedang menimbangkan kemungkinan untuk mencuba menggunakan produk ini bagi melihat sendiri keberkesanannya. Bagi sesiapa yang telah mencuba produk ini, sudi2lah memberikan komen.



sampel life light dalam plastik kecil tu

Wednesday, December 3, 2008

Projek cendawan tiram kelabu & projek cacing kompos

Sisa bongkah cendawan sememangnya sesuai digunakan bagi ternakan cacing kompos. Sebelum ini kami hanya mendengar dari cakap2 orang saja. Tetapi setelah memulakan sendiri projek ternakan cacing kompos, kami mendapati cacing kompos dan sisa bongkah cendawan serasi. Bahkan sebahagian besar media ternakan cacing kompos untuk projek cacing kompos kami adalah dari sisa bongkah cendawan. Selain itu apa jua sisa baki cendawan yang tak sesuai dimakan atau tak sesuai untuk dijual memang kami humban bagi depa makan. Keserasian dengan sisa bongkah boleh dilihat apabila tidak lama selepas cacing kompos ini dimasukkan ke dalam plot ternakan, cacing2 ini telah mula bertelur kokon. Selain itu kami tidak nampak cacing2 ini keluar dari plot ternakan menunjukkan ianya tiada masalah dengan media yang digunakan. Saiz cacing juga didapati secara amnya berisi dibandingkan masa beli dulu.

Sebahagian pengunjung telah mengetahui blog ini cumanya kami belum umumkan dalam posting blog Mycendawan kewujudan blog projek cacing kompos kami. Jadi jemput2lah melawat blog tersebut untuk mengetahui cerita terkini projek cacing kami di http://mycacingkompos.blogspot.com

Dengan ini, longgokan sisa bongkah cendawan tidaklah lagi menyemakkan mata kerana ianya boleh diusahakan bagi penjanaan sumber pendapatan baru.



sisa bongkah kini dimanfaatkan sepenuhnya