Tuesday, December 30, 2008

Melawat ladang cendawan Frankie, C&C Mushroom dan Ayne di Muar

Semalam saya dan isteri melawat ke ladang cendawan saudara Frankie Chew, seorang pengusaha cendawan di Grisek, Muar. Rupa2nya muda orangnya. Beliau mengusahakan projek cendawan tiram kelabu secara contract farming dari pihak C & C Mushroom, salah satu pengusaha cendawan terbesar tanahair.


Projek cendawan Frankie nie mempunyai tiga rumah cendawan yang setiap satunya boleh memuatkan kira2 50,000 bongkah cendawan. Rumah cendawannya menggunakan dinding nipah yang boleh dibuka sedikit untuk membenarkan aliran pengudaraan yang baik bagi proses penuaian cendawan. Beliau juga menghasilkan sendiri benih cendawan. Dalam perbincangan bersama dengannya banyak juga perkara baru yang diperolehi. Terima kasih diucapkan kepadanya atas kesudiannya meluangkan masa bersama kami.


suasana rumah cendawan Frankietaburan serbuk kapur di rak cendawan dan lantai bagi bongkah2 yang pertama kali dituai bagi kawalan serangan penyakit.

Selepas itu kami juga berkesempatan melawat C&C Mushroom yang juga terletak berdekatan. Ianya dibuka pada orang ramai walaupun semalam adalah cuti umum Awal Muharam. Pihak C&C Mushroom menyediakan ruang pameran khas C&C Agro-Tourism Centre untuk memudahkan pengunjung membeli pelbagai produk berasaskan cendawan yang dijual oleh pihak C&C.


antara produk2 berasaskan cendawan yang dijual

Akhir sekali kami berjumpa dengan saudara Faisol Ayne blogger pengusaha cendawan Ayne di Bakri, Muar untuk membeli wood vinegar untuk kami membuat percubaan sendiri di ladang cendawan kami. Maklumat lanjut apa itu wood vinegar boleh dilihat diblognya http://cukayu.blogspot.com/Lawatan kali ini menampakkan pula rumah suntik khas yang siap beroperasi seperti yang boleh dilihat di blog cendawannya. Saya suka berjumpa saudara Faisol nie bila berkesempatan kerana beliau ni rajin buat eksperimen dan sambil berbincang beliau tak lokek dengan pengalaman dan ilmunya tentang cendawan nie.

Dan pada hari ini pula saya dan isteri berkesempatan melawat projek cacing ZAWS Agrotech di Kg Tehel, Jasin yang boleh dibaca di blog kami mycacingkompos.blogspot.com