Saturday, June 19, 2010

Akhirnya bisnes diteruskan seperti biasa

Seperti dimaklumkan dalam posting lalu saya hampir mengambil keputusan untuk menutup buat sementara waktu bisnis cendawan. Keputusan untuk menutup sementara perusahaan ini adalah memandangkan kesibukan kerja ketika itu di mana ini telah menyebabkan tumpuan tidak dapat dilakukan seratus peratus terhadap perusahaan ini.


Namun begitu kali ini ibubapa saya berminat dan menyatakan kesediaan untuk meneruskan perusahaan ini. Mulanya agak risau juga kerana khuatir ini akan membebankan mereka tapi nampak mereka bersemangat untuk mengusahakan sendiri disamping sokongan adik-beradik lain yang tinggal bersama. Sungguh pun begitu saya turut memantau dan membantu mana yang boleh supaya segalanya berjalan lancar.


Tambahan pula pada ketika bisnis cendawan kami hampir-hampir ditutup buat sementara waktu, datang pula bantuan yang tidak disangka dari pihak Jabatan Pertanian. Bantuan ini amat bermakna kerana pihak kami juga turut mendapat bantuan sokongan material dan pasaran dari Jabatan Pertanian. Terima kasih diucapkan khususnya kepada Jabatan Pertanian Manjung. Syukur kepadaNya.


rumah cendawan kembali penuh dengan bongkah-bongkah baru


peti ais kembali berisi bungkusan cendawan yang sedia untuk dijual.Saturday, March 27, 2010

Cerita terbaru

Sudah lama saya tidak mengemaskini blog cendawan. Berbulan-bulan jugak lah tak update. Ini kerana kebetulan projek pembinaan yang saya terlibat pada ketika itu hampir siap maka saya agak begitu sibuk dan perhatian terpaksa difokus kepada projek tersebut. Sementelah pula rakan kongsi juga bertukar ke Kuala Lumpur, maka agak susah mengusahakan seorang diri.

Utk tempoh beberapa bulan lalu, keputusan drastik terpaksa diambil. Buat sementara, kami terpaksa berhenti mengusaha secara komersil, pengeluaran yang ada hanyalah untuk jualan kampung sahaja itu pun kerana masih ada baki bongkah2 yang masih produktif.

Perusahaan cendawan ini menuntut komitmen yang serius terutama dalam memastikan penjagaan yang baik sepanjang masa. Ini penting supaya hasil yang menguntungkan dapat diperolehi. Ini yang tidak dapat saya tumpukan akibat tuntutan terhadap pekerjaan sediada.

Coretan kali ini adalah sekadar mengemaskini blog ini kerana ada rakan-rakan cendawan bertanya perkembangan mycendawan. Di sebalik itu, saya juga amat bersyukur kerana projek kompleks tentera yang saya terlibat ini selaku resident engineer sudah pun siap tanpa banyak halangan dan terbaru CPC telah berjaya diperolehi. CPC ini ringkasan kepada certificate of practical completion..dan kompleks tersebut telah pun diserahkan kepada pihak pengguna.

Kepuasan amat terasa kerana saya terlibat dari mula hingga akhir projek. Apabila siap, ianya seumpama melihat bayi yang baru dilahirkan he he. Sepanjang berkhidmat untuk projek ini bukan setakat penyeliaan tapak dan operasi kerja harian perlu dilakukan, saya bersama pihak kontraktor juga terpaksa menghadapi dan bersedia dengan pelbagai lawatan pegawai-pegawai kanan Kementerian Pertahanan sehinggalah kepada pegawai-pegawai kanan tentera laut termasuk lawatan Panglima Laksamana Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) .. Alhamdulillah siap akhirnya.


Ketika kerja pilecap hampir tiga tahun lepas


Struktur utama bangunan dlm pembinaan seumpama tulang bagi manusia


Kerja akitek seperti kerja bata, plaster, jubin, perabot dsbg dan sistem mekanikal/elektrikal seperti sistem elektrik,lift, pa system, firefighting dsbg juga terlibat..bangunan mula nampak bentuknya


Akhirnya siaplah sebuah bangunan beserta kemudahan infra lain seperti jalan, air dan sebagainya

Sunday, July 19, 2009

Cendawan semulajadi

Selalunya bila ingat cendawan..mesti terbayangkan cendawan tiram kelabu atau jenis-jenis lain yang diusahakan. Tetapi di luar sana di sekeliling kita memang banyak cendawan liar. Dalam kes saya, dalam tempoh beberapa hari nie ada tiga jenis species yang saya jumpa dan sempat ambik gambar-gambarnya seperti berikut:


cendawan nie muncul masa musim hujan baru-baru ini dekat rumah cendawan. kelopak macam bentuk kubah


cendawan nie macam bentuk cendawan yang selalu di pokok getah..orang panggil cendawan terkikir..tapi tak taulah sama species atau tidak..tak berani nak ambik makan takut jenis beracun. muncul dari kayu 2 x 4 di tempat basuh kantin kongsi yang selalu berada dalam keadaan lembab


cendawan nie jenis berbelang dan mempunyai kelopak agak keras sedikit..muncul dari kayu formwork di kawasan lembap dan tahan panas walaupun terkena cahaya matahari